zelfpluktuin

Ons verhaal begint in 2013 toen we een mooi stukje landbouwgrond konden bemachtigen.  Tegelijk hadden we in die periode het gevoel dat het tijd was om op professioneel vlak iets anders te gaan doen.  Iets waar we terug 100% voor zouden kunnen gaan…  Zelf iets opstarten en uitbouwen was een idee dat ons meer en meer begon aan te spreken.

Na lang wikken en wegen, besloten we om een kleine bio-kwekerij van blauwe bessen op te starten.

We zijn zelf verzot op blauwe bessen.  Bovendien bleek de grond zeer geschikt te zijn voor blauwe bessen.  Blauwe bessen hebben immers een zeer specifieke soort grond nodig.

Dat het een bio kwekerij zou zijn, was voor ons evident.  Zelf kochten we al jaren bewust bio. Het kwam niet eens ter sprake om onze kwekerij via de gangbare landbouwmethodes op te starten.

We wilden het ook kleinschalig houden.  Op die manier wilden we de kosten onder controle houden en geleidelijk aan ervaring opdoen.  We hadden immers geen ervaring in de landbouw en waren er ons dus van bewust dat het een verhaal met vallen en opstaan zou worden.

We wilden graag een zelfpluktuin.  In eerste instantie leek het ons een zeer leuk idee om meer te kunnen betekenen voor onze bezoekers dan gewoon te verkopen in een winkel.  Met de zelfpluk zouden we een activiteit kunnen aanbieden voor jong en oud, midden in de grote vakantie.

In de loop der jaren hebben we de mogelijkheid gehad om ook de naastliggende landbouwgrond aan te kopen, waar nu de bloemenplukweide is.  Bovendien hebben we ons aanbod verruimd met enkele nevenproducten, zoals heerlijk blauw bessensap. We blijven ook verder nadenken wat we nog meer kunnen doen om van een bezoek aan onze kwekerij een mooie totaalervaring te maken.