zelfpluktuin

Blauwe bessen blijken zo gezond te zijn, klopt dat?

Blauwe bessen zijn de laatste jaren erg populair geworden. Begrijpelijk natuurlijk.  Ze zijn heel lekker én heel gezond.

Wat betreft die gezondheid, worden blauwe bessen ook wel “superfruit” genoemd.

Dat is te verklaren doordat ze zeer rijk zijn aan antioxidanten, maar ook aan vitaminen A, C, B, B1, B2, B6, E en K.

Ze bevatten ook verschillende mineralen zoals ijzer, calcium, magnesium, fosfor en kalium.

Daarnaast bevatten ze zeer weinig calorieën.

Om al deze redenen, worden er veel gezondheidsbevorderende effecten toegeschreven aan blauwe bessen.

Wat is het verschil tussen blauwe bessen en bosbessen?

Hoewel blauwe bessen en bosbessen op elkaar lijken, zijn ze niet hetzelfde.

Bosbessen (soms ook wel “myrtillen” genoemd) zijn inheems, wat wil zeggen dat je ze in Vlaanderen nog in sommige bossen in het wild kan terugvinden. De bessen van deze plant zijn echter veel kleiner dan die van de blauwe bes.

Blauwe bessen zijn afkomstig van de VS. Het gaat dus eigenlijk om de Amerikaanse blauwe bes.  De struiken hiervan zijn veel groter dan die van de inheemse bosbes. Ook de bessen zijn veel groter.  De bessen die je in de supermarkt vindt, zijn altijd blauwe bessen, en dus geen inheemse bosbessen.

Op onze kwekerij hebben we enkel blauwe bessen. Blauwe bessen zijn immers voller, zoeter en sappiger dan inheemse bosbessen. Bovendien zijn de struiken en bessen van inheemse bosbessen te klein om op een economisch haalbare manier te kweken.